Daaliarakkaus

09 huhtikuuta


Voitteko kuvitella, että vasta viime kesänä kasvatin ensimmäistä kertaa daalioita?!? En ymmärrä miten olen voinut välttyä näiltä upeilta kukilta aiemmin. No mutta, nyt huutava vääryys on korjattu ja aion tänä kesänä kasvattaa vielä pikkuisen enemmän daalioita kuin viime vuonna. Viime kesänä kasvatin niitä sekä siemenistä, että juurakoista. Tänä vuonna ainoastaan juurakoista, koska esikasvatustilat alkavat uhkaavasti loppua...Tosin aion esikasvattaa juurakoitakin hetken aikaa, jotta kukinta hieman aikaistuisi. Odotan kuitenkin siihen asti, että pihallamme oleva multakasa sulaa, niin ei tarvitse erikseen ostaa multaa esikasvatusta varten. Noita juurakoita kun on sen verran paljon, että multaan saisi kulumaan pienen omaisuuden.Olen tilannut juurakoita kolmelta eri kasvattajalta, Farmer GracyltäFam Flower Farmilta ja Peter Nysseniltä. Kaikki toimittavat juurakot suoraan Hollannista.
Nyt varmaan ajattelette, että siellä se ensin paasaa lähikukista ja sitten tilaa juurakot ulkomailta...Niinpä. Melko ristiriitaista omasta mielestänikin. Mutta käsittääkseni suomessa kasvatettuja daalian juurakoita ei ole saatavilla. Luulisin myös että juurakot matkaavat tänne vähemmällä vaivalla ja pienemmässä tilassa, kuin herkästi vaurioituvat kukat, joita saatetaan myös käsitellä erilaisilla kemikaaleilla kestääkseen tuoreena pidempään. Mutta aina jos vain on mahdollista, niin kannattaa suosia lähellä tuotettua ihan kaikessa. Tästäkään asiasta ei kuitenkaan kannata tehdä suurta mörköä ja ottaa hirveää stressiä, maalaisjärjellä kun ajattelee asioita niin pääsee todella pitkälle. Joten lepo vaan=)


Keskitytään nyt näihin upeisiin kukkiin, joista ensimmäisenä haluan esitellä kaikista suurimman ja luultavasti myös tällä hetkellä suosituimman daalian, eli 'Cafe Au Lait'. Kukassa on aivan uskomattoman kaunis sävy ja suurin näistä taisi olla 23cm halkaisijaltaan. Ei ehkä niin kätevä leikkokukkana kimpussa, mutta yksittäin todella näyttävä. Näitä kasvatan ehdottomasti myös tänä kesänä!

Alapuolella 'Orion', jonka terälehtiä reunustaa kaunis violetin sävy.
Seuraavissa kuvissa on luultavasti kahta eri lajiketta, 'Eveline' ja 'Wittem'. Olivat sen verran samannäköisiä, että nyt en enää pysty muistamaan mikä on mikäkin... Mutta 'Orionista' tuttu violetin sävy toistuu myös näissä kaunottarissa.

Kummitytön synttärikimppuun pääsi daalioiden lisäksi kiinanastereita ja unikon siemenkotia. Ihania pampuloita kaikki!Seuraavana onkin vuorossa viime kesän mysteeridaalia. Näiden piti olla 'Maya' lajiketta, joka on väriltään jotain vaaleanpunaisen ja persikan väliltä, tai paremminkin niiden sekoitus. Mutta tämä olikin kirkkaan oranssi, joka sitten hiljalleen vanhetessaan vaaleni. Jos joku tunnistaa, niin huikkaa ihmeessä. Aivan upeita nämäkin olivat, eivät vain sitä mitä piti olla. Talvetin juurakot kellarissa, joten näitäkin on luvassa kesällä, mikäli selvisivät elossa talven yli.


Aiemmin jo mainitsin kasvattaneeni daalioita myös siemenistä. Seuraavat kahdeksan kuvaa ovat juurikin niitä, joten nimiä minulla ei ole antaa. Kukat voivat siis olla ihan mitä vain, kun siemenestä kasvatetaan. Ihania olivat ja kaikenmaailman pörriäiset pitivät näistä todella paljon. Huomasin että kimalaiset myös viettivät yönsä terälehtien suojassa.

Ensimmäinen daaliakesäni oli siis melkoista ihmettelyä ja kaikenlaisten kukkien ihastelua. Miten voikin olla niin erilaisia kukkia daalioiden joukossa. Jäin todellakin koukkuun. Saa nähdä kuinka paljon daaliarakkaus kasvaa tänä kesänä. Luvassa on taas ihan uusia lajikkeita itselleni, taidan laittaa listan niistäkin tuonne loppuun.
Daaliat 2019:

- 'Arabian Night'
- 'Breakout'
- 'Cafe Au Lait'
- 'Creve Coeur'
- 'Eveline'
- 'Fleurel'
- 'Jowey Mirella'
- 'Jowey Winnie'
- 'Maya'
- 'Mingus Gregory'
- 'Orion'
- 'Wittem'
- 'Wizard of Oz'


Palataan taas asiaan, toivottavasti pian!
Pirtsakkaa kevättä kaikille!

-Katja-


P.S Edellisen postauksen lopusta löydät listan yksivuotisten kukkien siemenistä, joita aion tänä kesänä kasvattaa.

You Might Also Like

0 kommenttia

INSTAGRAM

Suositut tekstit

Lukijat